Helsingin Sanomat 10.11.2014

Vasemmistoliiton Muttilainen voittamassa sodan Helsingin maksuttomista vessoista

KAUPUNKI 
Vasemmistoliiton Sami Muttilainen on voittamassa yli vuoden kestäneen taistelunsa Helsingin ilmaisten vessojen puolesta. Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina, että jatkossa kaikki rakennusviraston city-käymälät muutetaan pysyvästi maksuttomiksi.

Helsingissä on nyt noin 40 city-käymälää. Nykyisin niissä on ollut tarjolla ilmainen pisoaari, mutta niin sanotun inva-puolen käyttö on maksanut 50 senttiä. Kaupunginhallitus haluaa muuttaa myös ne jatkossa maksuttomiksi.

Käytännössä maksun poistaminen tarkoittaisi sitä, että myös naiset ja liikuntarajoitteiset voisivat käyttää vihreitä city-käymälöitä maksutta.

Muttilainen vaati ensimmäisen kerran vessojen maksuttomuutta aloitteellaan syksyllä 2013. Sen jälkeen aloite on poukkoillut luottamuselimestä toiselle.

“Olen saanut aloitteestani tosi paljon positiivista palautetta äideiltä ja liikuntarajoitteisilta ihmisiltä. Siinä mielessä hyvä fiilis, tuntee tehneensä oikein”, Muttilainen sanoi maanantai-iltana HS:lle.

Kaupunginhallitus kehottaa rakennusvirastoa valmistelemaan yleisten töiden lautakunnalle esityksen, jonka mukaan vessamaksusta luovutaan. Lautakunta päättää vessoista joko marras- tai joulukuussa.

Se ei välttämättä taivu puoltamaan vessojen maksuttomuutta. Yleisten töiden lautakunta käsitteli Muttilaisen aloitetta toukokuussa. Silloin se päätti kokoomuksen ja perussuomalaisten äänin, ettei vessoja muuteta maksuttomiksi.

Kokoomus ja perussuomalaiset vastustivat ilmaisvessoja muun muassa siksi, että rahastuksesta saadaan vuosittain noin 30 000 euroa.

“Käymälämaksun jatkaminen tukee sitä, että käymälät pysyvät siistimpinä, kun mahdollisuutta epäasialliseen oleskeluun on rajoitettu”, kokoomuksen ja perussuomalaisten lautakuntaedustajat perustelivat tuolloin.

Sami Muttilainen, uskotko lautakunnan nyt puoltavan ilmaisia vessoja?

“No, tästä on jo päätös kaupunginvaltuustosta, ja nyt kaupunginhallituksesta, joten syytä olisi”, Muttilainen sanoo.

Hetkeä myöhemmin hän laittaa tekstiviestin.

“Kokoomus on ollut aloitetta vastaan ja on sitä mieltä, että tässä kaupungissa mikään ei saisi olla maksutonta”, Muttilainen kirjoittaa.

“Stroolaaminen [virtsaaminen] on kaikkien perusoikeus ja luulisi kokkarilyylienkin hoitavan asian mieluummin vessassa kuin puunjuurella pyyhkien luottokorttiin.”

Hän sanoo myös, että nykyiset maksulliset vessat tulevat Helsingille kalliimmaksi, kun kaupunki joutuu maksamaan niiden lukkojen murroista aiheutuvat kustannukset.

http://www.hs.fi/kaupunki/a1415596696844